Afgelopen week kwamen twee giganten in de techindustrie met nieuws over tablets. Microsoft kondigde een eigen gefabriceerde tablet aan genaamd Surface en Apple liet een glims zien van haar nieuwe besturingssysteem voor iPads. Het is duidelijk dat Microsoft en Apple ieder zo hun eigen visie hebben op het gebruik van tablets en dat laten de Surface en de iPad duidelijk zien. Hoe het ook zij, alletwee lieten ze functies en mogelijkheden zien die interessant zijn voor gebruik in de klas.

Microsoft Surface
Microsoft vertrouwt niet op haar hardwarepartners en voelde zich genoodzaakt om voor haar al eerder aangekondigde besturingssysteem Windows 8 een tablet te maken. Hiermee wil Microsoft duidelijk maken dat Windows 8 een grote nieuwe stap is in haar bestaan. Door het gebruik van dezelfde kern moet het niet alleen de doorstart betekenen voor PC’s en telefoons (Windows Phone 8), maar ook voor tablets. Windows 8 bevat namelijk voor elk wat wils.

Tijdens de presentatie van de Surface bleek al snel dat het unique selling point van de Surface het toetsenbord wordt. Microsoft heeft namelijk twee covers gemaakt met een ingebouwd toetsenbord. De ene is slechts 3 millimeter dik en de ander is wat dikker maar heeft daardoor ‘echte’ toetsen met terugslag. Beiden zijn dankzij magneten eenvoudig aan de tablet vast te klikken. Daarnaast bevat de Surface een uiterst dun ingebouwd standaardje. Hiermee kun je hem makkelijk neerzetten op tafel. Dankzij standaard en toetsenbord wordt de tablet opgewaardeerd tot een apparaat om het nodige productiewerk te verrichten. Het meegeleverde Office 15 draagt hieraan bij en zal van de Surface een machtige combinatie van draagbaarheid én productiviteit maken.

iPad met iOS 6
Apple heeft een andere aanpak. Met meer dan 70 miljoen verkochte iPads domineert het de tabletmarkt. Net als bij de iPhone werd eerst de gewone consument veroverd, maar steeds vaker worden iPads ingezet in bedrijven en scholen. In iOS 6 wordt voortgeborduurd op deze aanpak. Apple ziet dat iPads graag ingezet worden in scholen en musea en wil dit met iOS 6 verder stimuleren.

Guided Access en Single App Mode zijn de twee functies die interessant zijn voor gebruik in de klas. Guided Access lost het probleem op dat leerlingen binnen apps instellingen veranderen of op knoppen drukken die ze niet in moeten drukken. Met Guided Access kan een docent nu knoppen binnen apps uitschakelen waardoor een kind alleen bezig kan zijn met de juiste onderdelen binnen een app. Single App Mode doet wat de naam suggereert. Het zorgt ervoor dat je niet uit een app kunt komen via de ‘Home’ knop. Hiermee voorkomt een docent dat leerlingen onderwijskundige apps kunnen verlaten om andere dingen te doen. Tijdens toetsen kun je leerlingen er bijvoorbeeld van weerhouden om het internet te raadplegen. Of dit soort restrictieve functies niet teveel koren op de molen is van de behoudende docent, is weer een andere discussie.

And the winner is…
Een winnaar is er vanzelfsprekend niet. Iedere school moet voor zichzelf uitmaken welke functies en mogelijkheden het beste bij haar onderwijs past. Het is interessant te zien dat Microsoft en Apple ieder hun eigen weg kiezen om scholen voor zich te winnen. Microsoft maakt een all purpose apparaat. Geschikt voor de consument, geschikt voor de zakenman, geschikt voor de student. Apple borduurt voort op haar succes en probeert met slimme functies haar al succesvolle tablet aantrekkelijk te maken voor nieuwe doelgroepen en nieuwe toepassingen.

Beluister ook Innovatie Podcast #01 over tablets in het onderwijs.

 • JoGnet

  Ik ben, in dit kader, (ook) sterk geïnteresseerd in het ‘Samsung Smart School’, Android initiatief.

  “… Samsung Smart School biedt allerlei features om de tablet geschikt te maken in de klas, bij het huiswerk en als leerlingvolgsysteem voor de docent….” (bron: ‘Samsung ‘defragmenteert’ Android voor bedrijven’, een artikel op Webwereld)

  “… enables instant screen sharing between the e-board and the students’ devices and lets the teacher monitor and control the devices for grater student engagement….” (bron: samsungmobileb2b (dot) com > Business Solutions > Industry Solutions > Education)

 • JoGnet

  De links bij mijn eerdere reactie :

  - Samsung ‘defragmenteert’ Android voor bedrijven > http://webwereld.nl/nieuws/110882/samsung–defragmenteert–android-voor-bedrijven.html

  - Samsung mobile 2b > Business Solutions > Industry Solutions > Education > http://www.samsungmobileb2b.com/solutions/industry/education/smartschool.do

 • Paul den Hertog

  Voor de discussie en eerlijke vergelijking is dit een lastige. De iPad heeft veel gebruikers, veel apps, een hoog gebruiksgemak, maar belangrijker nog, de prijs en leverdatum zijn bekend.

  Ik ben zeer benieuwd naar de Surface, maar vind het nog te vroeg een eerlijke vergelijking te maken. Een vergelijking tussen de ipad en verkrijgbare androidtablets lijkt me prachtig!

 • Erik Jonker

  Volgens mij is het belangrijk niet alleen te focussen op de hardware e.d. maar ook hoe het past op onze ideeen over open wetenschap, open data en hergebruik. Overheidsbeleid bevat daar voldoende aangrijpingspunten voor. Goed te bekijken of Android daar niet beter bij past dan Microsoft en Apple oplossingen.

 • Michael van Wetering

  @JoGnet en Paul, een vergelijking tussen Android en iPad is een prima idee, gaan we oppakken. Google kondigt op haar I/O 2012 evenement ongetwijfeld innovaties op het Android platform aan. Als we dat kunnen bekijken in een product gaan we dat vergelijken met de iPad. Iemand al suggesties op welke gebruiksaspecten die vergelijking zou moeten letten?

  @Erik, ik denk ook dat open kennisuitwisseling van groot belang is. De discussie over iPad, Surface of Android gaat echter niet over de hardware maar de ecosystemen waar die devices in thuishoren. Het Apple ecosysteem (iOS, iPad, Appstore, iCloud) is net zo gesloten als het ecosysteem (in aanbouw) van Microsoft (Windows 8, Surface, Marketplace, Office365/Azure). En ik ben van mening dat het een misverstand is om te denken dat het Google ecosysteem (Android, ???, Google Play, Google Drive) openheid m.b.t. informatie/kennis beter faciliteert dan de concurrenten. Google maakt handig gebruik van de ‘open aura’ van open source software maar de openheid in de nieuwe cloudwereld gaat veel meer over het eigendom, de uitwisselbaarheid en migratie mogelijkheden voor onze gegevens. Elke grote marktpartij, met name ook Facebook en Twitter proberen op hun manier gebruikers te winnen en behouden omdat die waarde voor hen vertegenwoordigen. Google haalt die waarde uit gerichte marketing op de profielen van haar gebruikers, Apple met haar hardware/software combinaties en Microsoft vooral met software en soms hardware.
  Wij als gebruikers kunnen kiezen uit deze ecosystemen, elk hebben hun ‘gouden ketenen’ en onze focus zou moeten liggen op onze controle over ons profiel en gegevens. In alle gevallen zal een switch van eco-systeem veel moeite kosten, maar het moet wel mogelijk blijven.

 • Miriam de Leeuw

  Ik vind de discussie tussen apparaten sowieso raar; ik vind dat het over diensten moet gaan. Veel apps zijn voor verschillende platformen beschikbaar. Aangezien de ontwikkelingen steeds sterker richting BYOD (en dus, wat mij betreft, automatisch multi-platform) gaan, is het veel belangrijker om je te richten op apps die deze mogelijkheid ondersteunen!

  Overigens vind ik de Microsoft surface een hoop bombarie om iets dat al lang bestaat, maar dan met Android: De Asus eee transformer pad met keypad dock. En nog goedkoper dan de iPad ook!

 • Michael van Wetering

  @Miriam, ik ben met je eens dat een discussie/overweging altijd moet beginnen bij de toepassingen, die ondersteunen tenslotte je dagelijkse activiteiten. De ontwikkelingen rond devices gaan dan ook niet zozeer om die apparaten zelf maar meer om het geheel waarin ze functioneren. Daarbij zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende leveranciers.

  Zo heeft Apple op dit moment nog een grote voorsprong als het gaat om de beschikbaarheid en de kwaliteit van Apps. Op desktop hebben ze echter nog altijd een duidelijke minderheidspositie.
  Microsoft kan door haar bestaande dominante basis van Windows/Office op vrijwel alle reguliere computers (desktops/laptops) op een andere manier proberen in de tablet markt een positie te verwerven, met name door heel nauw aan te sluiten op de huidige windows applicaties waar veel mensen al jaren mee werken. Daar staat tegenover dat de App ontwikkeling voor het Microsoft platform nog volledig op gang moet komen.

  De keuze voor het ene of het andere apparaat heeft daarmee (nu nog) grote consequenties voor hetgeen een gebruiker er daadwerkelijk mee kan. Ik ben het niet met je eens dat veel Apps op meer platformen beschikbaar zijn, ik vind juist dat dit teleurstellend weinig het geval is. Tot die wenselijke situatie er is (multi-platform) hebben keuzes voor een bepaald eco-systeem grote consequenties voor het gebruik en dient een organisatie daar heel bewust in te kiezen.

 • Wolfgang

  ik vind de surface persoonlijk beter voor het onderwijs door

  a. het grote scherm
  b. de touchcover
  c. de office gratis erbij.
  d. het heeft betere kloksnelheid dan de ipad
  en het belangerijkste
  e. Hij is Goedkoper.